Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg Németországban, azon belül is Bajorországban található. Mi a jól ismert Romantikus utca felől közelítettük meg! Ódon házaival,szemet gyönyörködtető kapuival, bámulatos tereivel, sudár tornyaival, mutatós kútjaival, bájos kis zugaival mai napig a középkort idéző város! Számos templomnak, múzeumnak és kolostornak ad helyet. Délidőben temérdek meghitt kis vendéglő közül választhatunk, hogy éhségünket enyhítsük. Egy kiadós séta után pedig beülhetünk egy meghitt kávézóba elfogyasztani egy erős feketét egy szelet fenséges sütemény kíséretében, vagy esetleg betérhetünk egy hangulatos kis borozóba szomjunkat csillapítani.
Megérkezésünkkor meglepve vettük tudomásul, hogy nehezen találunk majd parkolóhelyet. Kígyózó sorokban álltak az autók, rendőrök irányították a forgalmat. Miközben keresgéltünk, lovasok és színes, történelmi kosztümökbe öltötzött férfiak és nők bukkantak fel. Nagy volt a meglepetés, ekkor már sejtettük, hogy itt valami történik. A szerencse mellénk állt, a parkolóhelyre gyorsabban leltünk rá, mint gondoltuk! Ahogy közeledtünk a történelmi belváros kapujához, egyre több jelmezes ember bukkant fel, akik mondhatni már meglehetősen jó hangulatban voltak délelőtt is!
A jegypénztárnál megtudtuk, hogy minden évben ilyenkor pünkösdkor tartják az 1881 óta minden évben megrendezett “Mesterivás”-nak (der Meistertrunk) elnevezett történelmi fesztiváljátékokat! 1631 október 31-én Tilly vezetésével a császári csapatok megszállták Rothenburgot. Mindenkit halálra ítéltek, és eredetileg porig akarták rombolni a várost. A hagyományok szerint a főurak tehetetlenségükben megkínálták a tábornokot borral, ami annyira ízlett neki, hogy azt mondta, ha valaki egy húzásra kiissza a serleget, akkor megkegyelmez a város lakóinak. Nusch névre hallgató korábbi polgármester 3 és 1/4 liter frank bort döntött le egyszerre, és így cselekdetével megmentette városát a biztos pusztulástól.
A három napos rendezvény során számos fellépést, koncertet és előadást tekinthetünk meg. Pünkösdvasárnapkor a különböző történelmi csoportok elkezdenek a városban fel-alá cirkálni, és bemutatják a “Mesterivást”-t. Koradélután pedig útjára indul a “Történelmi hadjárat” több, mint 800 résztvevővel, kb. 130 lovassal és lovaskocsikkal. A felvonulás egy a szabad ég alatti táborozással végződik, ahol sörkerttel és élőzenével gondoskodnak a résztvevők jókedvéről.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s